• Gratis levering vanaf € 49,95
  • Gratis levering vanaf € 49,95

Orgeano

Oregano olie voor lijf en brein

Een van de vele indrukwekkende eigenschappen van oregano olie is dat het diverse infecties kan afweren. De olie is zo’n krachtige natuurlijke remedie, hij zou eigenlijk een standaard plekje in huis moeten hebben.

Lichamelijke voordelen

1. Goed voor het hart

Dankzij de aanwezige omega-3 vetzuren, vezels en arganine is oregano olie goed voor de gezondheid van het hart. Het slechte cholesterol (LDL) gaat omlaag dankzij de olie, net als een te hoge bloeddruk.

2. Antivirale en antibacteriële eigenschappen

Net als de meeste kruiden heeft oregano antivirale en antibacteriële kwaliteiten. Al van oudsher wordt oregano gebruikt bij hoesten, griep, zere keel en bronchitis. Dit soort aandoeningen worden vaak veroorzaakt door virussen of bacteriën. In oregano zitten etherische oliën: thymol en carvacrol. Deze remmen de groei van schadelijke bacteriën.

3. Tegen blaasontsteking

Omdat oregano olie rijk is aan carvacrol, kan dit middel het opnemen tegen bacteriën die blaasontsteking veroorzaken. Olie van wilde oregano heeft de hoogste concentratie carvacrol (75-85%).

4. Bij schimmelinfecties

Het kruid werkt ook sterk tegen schimmels, en kan hiervoor wel eens krachtiger zin dan veel commerciële producten die te koop zijn. Oregano olie remt de groei van Candida, kan toegepast worden op kalknagels en andere infecties. Volgens een publicatie in Canadian Journal of Microbiology is de olie zelfs effectiever dan fluconazole (Diflucan) bij schimmelinfecties. 

5. Tegen parasitaire infecties

Een andere groep micro-organismen zijn parasieten. Een giardia-infectie komt in Nederland redelijk vaak voor, en kan de reden zijn voor vage buik-/maagklachten, vooral bij kinderen. Oregano olie beschermt tegen parasitaire infiltratie van parasieten, mijt, luis, vliegjes en muggen!

6. Beschermt tegen voedselvergiftiging

Als je oregano olie aan je salade, zeevruchten, eieren e.d. voegt voorkom je de groei van bacteriën die voedselvergiftiging veroorzaken.

Je kun took een paar druppels aan je kliekjes toevoegen. De thymol en carvacrol in de olie kalmeren ook een maag die van streek is, en ondersteunen de toevoer van gal. Misselijkheid en een moeilijke spijsvertering kunnen ook verlicht worden door oregano olie.

7. Oregano olie tegen pijn

Oregano olie tegen pijn, hoe kan dat? Het lijkt misschien onwaarschijnlijk, toch is de olie van het mediterrane kruid een krachtige remmer van ontsteking en pijn. Carvacrol laat namelijk pijnstillende activiteit zien. Je kunt de olie inmasseren waar je pijn hebt. Bij ontsteking kun je oregano capsules nemen of een paar druppels etherische olie innemen.

8.  Bloedsuikerspiegel

Schommelingen in de bloedsuikerspiegel kunnen nare symptomen veroorzaken zoals stemmingswisselingen, hyperaciviteit, angst. De olie normaliseert de glucosespiegel en ondersteunt de energieproductie.

9. Hormonen

Oregano bevordert de productie van progesteron, volgens onderzoek. Oregano is een van de weinige kruiden die zich bindt aan intracellulaire receptoren voor progesteron, en het vrijzetten van dit hormoon bevordert. Progesteron is onder andere verantwoordelijk voor een goede slaap, normale bloedsuikerspiegel en botformatie.

Mentale voordelen

Net zo indrukwekkend als de lichamelijke voordelen, zijn de mentale voordelen van oregano olie. Dankzij de omega-3 vetzuren die in de olie zitten, is de olie echt nuttig voor mensen met depressie, angst of andere stemming gerelateerde stoornissen.

10. Angst en depressie

Als je 2 tot 3 x per week vis eet, verminderen depressieve symptomen. De meeste mensen hebben echter een supplement nodig om de kwantiteit en zuiverheid van omega-3 vetzuren binnen te krijgen die nodig zijn. Als je niet van de nasmaak van visoliecapsules houdt, is de dagelijkse inname van oregano olie een goed alternatief.