• Gratis levering vanaf € 49,95
  • Gratis levering vanaf € 49,95

Astaxanthine

De kracht van Astaxanthine

5 juni 2012 door Juglen Zwaan

Astaxanthine is een carotenoïde. Deze komen in twee hoofdgroepen voor: de carotenen, die alleen uit koolstof en waterstof bestaan en xantofylen, die zuurstof bevatten. Voorbeelden van carotenoïden zijn alfacaroteen, bètacaroteen, bèta-cryptoxanthine, luteïne, zeaxanthine, lycopeen en uiteraard astaxanthine. Alleen de eerste drie, alfacaroteen, bètacaroteen, bèta-cryptoxanthine, zijn een provitamine A en kunnen in het lichaam worden omgezet naar retinol, ook wel vitamine A genoemd. De meeste carotenoïden zijn krachtige anti-oxidanten.

Astaxanthine is in 1972 ontdekt door professor Basil Weedon in London, Engeland. “Asta” is Grieks voor Krab. Wellicht dat Weedon de rode kleur die krabben kenmerkt in de naam heeft willen laten terugkomen.

Astaxanthine is voornamelijk afkomstig van algen uit de zee en is 600 keer krachtiger dan vitamine E. Astaxanthine is de natuurlijke bescherming die algen zelf aanmaken om zich te verweren tegen de schadelijke invloeden van zuurstof en Uv-stralen in zonlicht. Niet alleen algen produceren dit wonderlijke goedje, maar ook gist, zalm, forel, krill, garnalen, kreeft, krab en vogels zoals te zien is in de veren van bijvoorbeeld flamingo’s. Astaxanthine zorgt voor de rode kleur die zichtbaar wordt bij deze dieren. Het is ook als een E-nummer geregistreerd in de EU onder nummer E161j. Kies alleen voor de natuurlijke variant, want deze is niet giftig en wordt goed opgenomen. De meeste onderzoeken naar astaxanthine zijn ook gedaan met de natuurlijke vorm en hierdoor veilig te noemen. Natuurlijke astaxanthine is zelfs bij grote hoeveelheden niet giftig voor het lichaam. De synthetische bron is echter wel toxisch voor het lichaam en dient te worden vermeden. Synthetische astaxanthine kan afkomstig zijn van de petrochemische industrie en kan geproduceerd worden met behulp van de gistmutant Phaffia Rhodozyma.

De productie van Astaxanthine is een delicaat proces en daarom is het aan te raden om te kiezen voor betrouwbare fabrikanten. De grootste fabrikant van natuurlijke astaxanthine is Cyanotech en deze levert uitsluitend astaxanthine zonder herbiciden en pesticiden. Astaxanthine wordt meestal geleverd in capsulevorm waardoor het lang houdbaar is door vermijding van contact met zuurstof. Astaxanthine van het merk Healthy Origins bevat 4mg BioAstin van het bedrijf Cyanotech en is zeer betrouwbaar en voordelig geprijsd.

De anti-oxidant werking van astaxanthine is uitzonderlijk krachtig te noemen. Een anti-oxidant neutraliseert de vrije radicalen die in het lichaam circuleren. Vrije radicalen ontstaan wanneer de zuurstof die je inademt zich bindt met complexe stofwisselingsmoleculen in het lichaam. Deze vrije radicalen willen zich weer neutraliseren waarbij tijdens het neutraliseren weer nieuwe vrije radicalen ontstaan. Er is dan een kettingreactie op gang gekomen waardoor de cellen in kwaliteit afnemen en veroudering van het algehele organisme ontstaat. Oxidatie in het lichaam lijkt op het roestproces van ijzer, wat ook zuurstof gerelateerd is.

Recent is er ontdekt dat het nemen van anti-oxidanten lang niet altijd positief is omdat sommigen functioneren als een pro-oxidant. Dit wil zeggen dat als er niks te neutraliseren valt het dan alsnog zelf de kettingreactie gaat veroorzaken. Kijk daarom uit met het supplementeren van anti-oxidanten. Astaxanthine is geen pro-oxidant en daarom volledig veilig. Omdat het ook niet wordt omgezet in vitamine A zit je helemaal goed: te veel vitamine A is namelijk giftig.

Astaxanthine is niet alleen een krachtige anti-oxidant het werkt ook tegen ontstekingen in het lichaam. Ontstekingen komen het vaakst voor in de gewrichten, maar ook in het bindweefsel. Astaxanthine heeft de mogelijkheid om de bloed hersenbarrière en de bloed oogbolbarrière te passeren, hierdoor worden het centrale zenuwstelsel en daarmee ook de hersenen beschermd. De astaxanthine kan werkelijk in het gehele lichaam komen, waar het z’n werking kan doen. Het kost enkele weken om een hoge astaxanthinespiegel in het lichaam op te bouwen.

Enkele voordelen die astaxanthine ons biedt:

*Scherpt het geheugen en de concentratie

*Houdt de ogen jong en gezond

*Versterkt het immuunsysteem

*Vermindert ontstekingen in het lichaam

*Werkt tegen diabetes

*Beschermt de celmembranen en het DNA

*Verbetert de vruchtbaarheid bij mannen

*Verkort de hersteltijd bij sporters

*Beschermt de gewrichten, pezen en het bindweefsel

*Zorgt voor een jonge huid

Het vermoeden bestaat dat astaxanthine ook sterk helpt kanker te voorkomen, maar voor harde claims is er nog meer onderzoek nodig.

Ik hoop dat je door dit artikel het woord asta-xanthine zult onthouden, het is lastig uit te spreken en te onthouden. Bij mij staat astaxanthine in de top 3 dagelijks te nemen supplementen en ik raad het iedereen aan eens te proberen om te zien of het wat voor je kan betekenen.

5 juni 2012 geschreven door Juglen Zwaan